Hoe voorkom je puistjes?

 • 0

Hoe voorkom je puistjes?

Tags : 

Hoe voorkom je puistjes?

Puistjes, ook wel acne genoemd, ontstaan wanneer de olieklieren van de huid overactief zijn en hierdoor poriën gaan ontsteken. Sommige huidbacteriën kunnen puistjes verergeren. Puistjes kunnen in theorie overal op de huid verschijnen. Ze komen het vaakst voor in het gezicht.

 

Puistjes worden meestal getriggerd door androgene hormonen, het kan ook in de genen zitten. Er is dan ook geen échte oplossing om het helemaal te voorkomen. Er zijn wel methoden om de problemen zo veel mogelijk terug te dringen en de puistjes onder controle te houden. Dus, hoe voorkom je puistjes? Hier volgen 14 tips.

 

1.    Reinig je gezicht op de juiste manier

Om puistjes te voorkomen is het belangrijk om overtollig olie, vuil en zweet te verwijderen. Echter, was niet te vaak, als je je gezicht vaker dan twee keer per dag wast, kan dit juist averechts werken en de acne verergeren.

 

Was je gezicht niet met sterke reinigingsmiddelen die je huid uitdroging. Gebruik een alcoholvrij reinigingsmiddel.

 

Zo was je je gezicht:

Maak je gezicht nat met warm, niet heet water. Breng met je vingers een mild reinigingsmiddel aan door middel van een cirkelvormige beweging te maken, dus niet met een washandje. Spoel vervolgens je gezicht grondig af en dep het gezicht droog.

 

2.    Ken je huidtype

Iedereen kan puistjes krijgen, ongeacht het huidtype. Een vette huid is het meest vatbaar voor puistjes. Dat wordt veroorzaakt door de talgklieren van je huid die te veel vettige talg produceren.

 

Een ander huidtype dat gevoelig is voor puistjes is de gecombineerde huid. Dat betekent dat je zowel droge als vette gebieden hebt. De vette gebieden zijn meestal het voorhoofd, de neus en de kin, ook wel de T-zone genoemd.

 

Als je je huidtype kent, kun je de juiste huidverzorgingsproducten kiezen. Als je huid vet is, kies dan voor niet-comedogene producten die zo zijn samengesteld dat ze de poriën niet blokkeren.

 

3.    Moisturize je huid

Moisturize, of wel, bevochtig je huid. Moisturizers helpen de huid gehydrateerd te blijven. Te veel vochtinbrengers bevatten echter olie, synthetische geurstoffen of andere ingrediënten die de huid kunnen irriteren en puistjes kunnen veroorzaken.

 

Gebruik om puistjes te voorkomen een geurvrije, niet-comedogene moisturizer nadat je je gezicht hebt gewassen of wanneer je huid droog aanvoelt.

 

4.    Gebruik acnebehandelingen die bij een apotheek te verkrijgen zijn

Dit soort producten kunnen je helpen snel puistjes weg te krijgen of ze in de eerste plaats te voorkomen. De meeste bevatten benzoylperoxide, salicylzuur of zwavel.

 

Je kunt het gebruiken om bestaande puistjes te behandelen, maar ook als een routine om uitbraken onder controle te houden. Lees, om bijwerkingen zoals roodheid, irritatie en droogte de bijsluiter nauwkeurig.

 

5.    Blijf gehydrateerd

Als je uitgedroogd bent, kan je lichaam de olieklieren van je huid aangeven meer olie te produceren. Uitdroging geeft de huid ook een dof uiterlijk en bevordert ontstekingen en roodheid.

 

Om je lichaam goed gehydrateerd te houden is het goed om 8 glazen van 250ml. Te drinken. Drink meer na het sporten, als je zwanger bent, borstvoeding geeft of wanneer je je in een warme vochtige omgeving bevindt.

 

6.    Beperk je make-up gebruik

Het is verleidelijk om make-up te gebruiken om puistjes te verdoezelen. Dit kan echter de poriën verstoppen en uitbraken veroorzaken.

 

Ga zo vaak mogelijk naturel. Wanneer je make-up draagt, vermijd dan een vette, zware foundation en gebruik producten die niet-comedogeen, puur en geurloos zijn.

 

Vette shampoos, bodywash, scheerschuimen en haarstylingproducten kunnen allemaal puistjes veroorzaken. Voorkom uitbraken door te kiezen voor olievrije, niet-comedogene producten.

 

7.    Raak je gezicht niet aan

De handen komen voortdurend vuil en bacteriën tegen, de hele dag door. Iedere keer dat je je gezicht aanraakt kunnen deze poriën-verstoppende onzuiverheden op de huid terechtkomen.

 

Als je jeuk hebt aan je neus mag je natuurlijk krabben. Denk er wel aan regelmatig de handen te wassen en het gezicht zo min mogelijk aan te raken.

 

8.    Beperk blootstelling aan zonlicht

Een paar zonnestralen kan op korte termijn puistjes uitdrogen. Op lange termijn zorgt het echter voor grote problemen. Frequente blootstelling aan de zon droogt de huid uit, waardoor deze na verloop van tijd meer olie zal produceren en de poriën zal verstoppen.

 

Smeer je zorgvuldig in met zonnebrandcrème om huidkanker te voorkomen. Sommige zonnebrandcrèmes zijn echter vettig. Dus, draag voor zowel zon- als puistjesbescherming een niet-comedogene, olievrije zonnebrandcrème.

 

9.    Knijp de puistjes niet uit

Hoewel het verleidelijk is die enorme witkop op je neus uit te knijpen, houd je in en doe het niet. Het uitknijpen van puistjes kan zorgen voor bloedingen, infecties of ernstige littekens. Het kan ook leiden tot ontsteking en verstopping van omliggende poriën. Het probleem wordt dan alleen maar groter.

 

10.                      Probeer Tea Tree Oil

Tea Tree oil is een populair middel voor puistjes. Volgens de Mayo Clinic kan het “het aantal ontstoken en niet-ontstoken laesies verminderen”.

 

Om Tea Tree Oil te gebruiken om puistjes te behandelen breng een paar druppels aan op het ontstoken gebied. Je kunt ook een paar druppels toevoegen aan je dagelijkse reinigingsmiddel of de moisturizer die je gebruikt.

 

Voordat je onverdunde Tea Tree Oil op je gezicht gebruikt is het belangrijk te testen of het de huid niet irriteert. Je kunt dit testen door een paar druppels achter je oor of op je onderarm aan te brengen, wacht hierna enkele uren. Als er irritatie optreedt is het raadzaam de olie met een 50-50 verhouding te verdunnen.

 

11.                      Gebruik antibiotica

Antibiotica helpen namelijk ontstekingen en bacteriën op de huid te verminderen.

 

Antitbiotica worden vaak voorgeschreven. Ze kunnen plaatselijk op de huid worden aangebracht of worden ingenomen. De oraal ingenomen middelen zijn vaak een laatste redmiddel voor mensen met ernstige acne of mensen die niet reageren op andere behandelingen.

 

Langdurig gebruik van antibiotica verhoogt het risisco op antibioticaresistentie. Als de huisarts een antibioticakuur aanbeveelt tegen puistjes, zorg dan dat je praat over de risico’s en bijwerkingen die verbonden zijn aan het gebruik van antibiotica.

 

12.                      Gebruik groene klei

Franse groene klei is een absorberende mineraalrijke klei met helende eigenschappen. Volgens onderzoek uit 2010Trusted Source heeft Franse groene klei krachtige antibacteriële eigenschappen. Het helpt onzuiverheden te verwijderen, ontstekingen te verminderen en overtollige olie te absorberen die kan leiden tot puistjes.

 

Franse groene klei is verkrijgbaar in poedervorm. Deze meng je met water om een gezichtsmasker te maken. Hierbij kun je ook andere huidverzachtende ingrediënten toevoegen zoals yoghurt of honing.

 

13.                      Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Iedereen heeft wel eens van zijn of haar moeder gehoord dat junkfood voor puistjes zorgt, ze had geen ongelijk. Volgens een onderzoek uit 2010 kan het eten van voedsel met een hoge GI (glycemische index) waarde acne veroorzaken.

 

Voedsel met een hoge GI zoals chips, gebakken producten met wit meel en frisdranken met een hoog suikergehalte zijn vaak minder voedzaam dan voedsel met een lage GI.

 

Uit het onderzoek bleek ook dat het eten van zuivel puistjes kan veroorzaken.

 

14.                      Verminder stress

Stress veroorzaakt geen puistjes, maar het kan acne wel verergeren. Volgens the American Academy of Dermatology produceert het lichaam meer olie-stimulerende hormonen wanneer je gestrest bent.

 

Mogelijkheden om de stress te verminderen zijn:

 • Yoga
 • Meditatie
 • Het bijhouden van een dagboek
 • Massage
 • Aromatherapie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omgaan met puistjes

Veel van de manieren waarop je puistjes voorkomt, kunnen je ook helpen om ze te beheersen. Bijvoorbeeld door goed te eten, stress te verminderen en puistjes niet uit te knijpen, kun je ze onder controle houden en ze zo snel mogelijk weg krijgen.

 

Wanneer je last hebt van ernstige acne, ookal heb je verschillende stappen ondernomen om het te voorkomen, kan het zijn dat je een behandeling op recept nodig hebt, zoals:

 

 

 • Actuele retinoïden (afgeleid van vitamine A) om verstopte poriën te helpen voorkomen.
 • Orale anticonceptiemiddelen of anti-androgene middelen om hormonen te verminderen die de talgproductie verhogen
 • Orale isotretinoïne (Accutane), een retinoïde dat helpt om verstopte poriën te voorkomen en de talgproductie, ontstekingen en huidbacteriën te verminderen.

Behandelingen op recept kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken. De dermatoloog kan je helpen de voor- en nadelen af te wegen en te bepalen welke behandeling voor jou geschikt is.

 

Samenvattend

Iedereen krijgt wel eens puistjes. Veel factoren zorgen voor puistjes, hormonen, stress, genetica en voeding. Sommige medicijnen kunnen zelfs voor uitbraken zorgen.

 

Puistjes zijn, op zijn zachtst gezegd, gewoonweg irritant. In ernstigere gevallen kan het voor littekens, angst en depressies zorgen. Je kunt het proberen op meerdere manier proberen te voorkomen, maar geen van deze methodes zijn is waterdicht.

 

Welke methode je ook kiest, geduld en consistentie zijn het belangrijkst. Een druppel benzoylperoxide kan een puistje binnen een dag laten verdwijnen, maar de meeste behandelingen zullen weken duren voordat de effecten hiervan merkbaar zijn.

 

 

 

Doe je vrienden en kennissen een plezier en deel dit bericht! 😉

  Laat een bericht achter