Differin gel

Wat is differin gel?

Differin is een gel met een werkzame stof genaamd adapalene die wordt gebruikt voor de behandelingen tegen puisten of van andere acne vormen. Differin gel is alleen beschikbaar op recept, maak hiervoor een afspraak bij de dokter.

Wanneer gebruik je differin gel?

Als je last hebt van lokale of ernstige acne kun je op doktersrecept differin gel gebruiken. Puisten ontstaan als er teveel talg geproduceerd wordt door de talgklieren waarna ze verstopt raken. Als de talg niet meer weg kan is het mogelijk dat de huid scheurt en wondjes ontstaan. Als deze wondjes geïnfecteerd raken, kan er acne onstaan.

Als je differin gel aanbrengt op de huid neutraliseert dit de verstopte huidcellen, hierdoor verdwijnen de puisten veel sneller en is er veel minder kans op nieuwe puisten.

Voor wie is deze gel bedoeld?

Differin gel is geschikt voor de behandeling van acné op de borst, in het gezicht en op de rug, waarbij puistjes en mee eters op de duidelijk aanwezig zijn.

De effecten van differin gel

Het is heel normaal dat het is mogelijk dat de puisten eerst erger kunnen worden. Blijf volhouden en staak de behandeling niet af, want je moet hier even doorheen. Het kan 8 tot 12 weken duren voordat de huid er beter uit komt te zien.

differin gel

Bijwerkingen

Er kunnen verschillende mogelijke bijwerkingen ontstaan zoals: roodheid, droogheid, jeuk en een branderig gevoel van de huid. Om deze bijwerkingen te helpen voorkomen is het raadzaam je huid te beschermen tegen koude wind en zoveel mogelijk zonlicht te vermijden.

Gebruiksaanwijzing

Eenmaal per dags voor het slapen gaan breng je de gel aan op een schone en droge huid. Smeer de gel zoveel mogelijk alleen op de met de acne aangetaste huiddelen. Verspreid de gel op de geïnfecteerde plekken en het is belangrijk om je lippen, neusgaten en ogen te vermijden. Na gebruik de handen wassen.

Wanneer niet gebruiken

Als je zwanger bent kun je beter geen differin gel gebruiken. De ervaringen met uitwendig gebruik van adapaleen tijdens de zwangerschap zijn beperkt. Theoretisch gezien is het echter wel mogelijk. Mocht je deze groep van geneesmiddelen (retinoïden) oraal innemen kan dit leiden tot aangeboren misvormingen. Vrouwen die adapaleen gebruiken in de vruchtbare leeftijd dienen anti-conceptie te gebruiken. Bij borstvoeding is het zeker afgeraden.
Differin gel mag zeker niet in contact komen met snij en schaafwonden en de slijmvliezen, ook niet als je allergisch bent voor een van de bestanddelen.

Het is belangrijk om altijd eerst te bijsluiter te lezen voordat je de differin gel gebruikt.