Puisten

Puisten, bijna iedereen krijgt er last van

Vroeg of laat krijgt bijna iedereen er last van, vervelende rot puisten. Niemand loopt er graag mee rond en je wilt er het liefst zo snel mogelijk vanaf! Wij kunnen jou helpen en adviseren hoe je met puisten om moet gaan, hoe je ze kan verwijderen, maar ook hoe je ze kan voorkomen en camoufleren.

Wat is een puist?

Een puist is een kleine zwelling op de huid veroorzaakt door een verstopping van een porie. Puisten worden veroorzaakt wanneer een talgklier gelegen aan de voet van de haarzakjes overactief worden.

Wanneer dode huid tevergeefs naar buiten probeert te komen gaan de poriën van de huid verstoppen. Een oorzaak hiervan kan zijn door een overproductie van de talgklieren. Talgklieren zorgen er normaal gesproken voor dat de huid juist gezond blijft. Wanneer een porie in aanraking komt met vuil of een infectie door een bacterie, kan dit leiden tot een verstoppen, wat een puist veroorzaakt.

Puisten komen meestal voor bij de kwetsbare delen van het lichaam, zoals het gezicht, op de rug, schouders en borst. Wanneer meerdere puisten blijven terugkomen wordt dat ook wel “acne” genoemd.

Wat kun je doen tegen puisten?

puistenPuisten zijn nou eenmaal niet mooi en je wilt ze het liefst zo snel mogelijk weg hebben. Wat kun je zelf doen als je last hebt van puisten? Dat hangt er natuurlijk  van af hoe erg je er last van hebt. Als je last hebt van milde acne kun je het zelf gemakkelijk behandelen met goede verzorging van jezelf. Als je heel ernstig last hebt van puisten is het raadzaam om een afspraak te maken met de huisarts die je daarna kan doorverwijzen naar de huisspecialist of dermatoloog voor een persoonlijke behandeling.

Iedereen probeert ze te voorkomen, zover dat mogelijk is. Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn diverse manieren om puisten te behandelen voordat ze op je lichaam verschijnen, ook zijn er verschillende opties om puisten te onderdrukken wanneer ze zichtbaar zijn.